Profily autorov fotoklubu

Mária Mišková

História fotoklubu Reflex
v Humennom - Profily fotografov

V nadväznosti na Históriu fotoklubu Reflex v Humennom Vám prinášame prehľadne spracované stručné profily jednotlivých vybraných fotografov, pôsobiacich v minulosti i súčasnosti v Humennom.

Václav Feigl (1894 Terezín – 1968 Humenné)

Václav Feigl s manželkou a synom, Foto: Neznámy autor, okolo 1938

Fotograf, spoluzakladateľ fotoskupiny pri Klube slovenských turistov a lyžiarov v Humennom. Do Humenného prišiel v roku 1917 ako príslušník československých légií v Rusku, keď sa v krajinskej nemocnici liečil zo zranení. Po skončení 1. svetovej vojny sa v Humennom natrvalo usadil a založil si rodinu. Po svojej svokre, fotografke Márie Dulavej, zdedil v centre mesta fotografický ateliér. Druhý ateliér prevádzkoval v Michalovciach. Ako jeden z prvých fotografov v regióne sa popri komerčnej činnosti venoval aj voľnej fotografii. V centre jeho fotografického záujmu bola predovšetkým rodina pri rôznych udalostiach (portréty, pobyty v prírode, štylizované záznamy detí a i.). V rámci oficiálnych zákaziek plnil potreby a záujmy požiadaviek spoločenského charakteru – svadby, pohreby, cirkevné slávnosti, sprievody, školské výlety a absolventské fotografovania.

Jeho ateliérová tvorba v začiatkoch niesla znaky dobového štylizovaného prístupu, akým bol pátos v postoji a geste portrétovaných, v aranžovaní prostredia nábytkom, drapériou alebo ornamentálnym závesom ako secesného prvku v kompozícii (napr. Svadobný deň, 1923; Maškarný bál, 1924; Sestry, 1925; Amor, 1925). Minimálne v podvedomí fotografa išlo o úsilie vyrovnať sa umeleckej hodnote maľby, keď namiesto priameho záznamu skutočnosti používal rôzne ateliérové kulisy, takže snímky pôsobili umelo a inscenovane. V rámci vývoja fotografie na prelome storočí bola táto túžba vytvárať umenie v intenciách súdobého maliarstva. Do fotografického obrazu sa premietala imitácia sentimentálnych scén a alegórií. Tento vplyv neobišiel ani periférne ateliéry, ktoré sa začali na Slovensku rozbiehať (Moje deti, 1929; Do školy, 1932 a i.).

Václav Feigl, Bez názvu, Okolo 1929

Václav Feigl, Portrét, 1937

Václav Feigl, Svadobný deň, 1923

Václav Feigl, Maškarný bál, Okolo 1924

Václav Feigl, Do školy, 1932

Václav Feigl, Jožko, 1928

Václav Feigl, Amor, 1925

Z výpovedí potomkov Václava Feigla vieme, že absolvoval niekoľko fotografických inštruktáží. Zároveň nové výrazové prostriedky objavoval v rámci svojho samoštúdia. Niektoré snímky tónoval do hneda, čo bola tiež jedna z ciest, ako estetizovať skutočnosť. Postupom času svoj fotografický rukopis uvoľňoval. Zobrazovaných komponoval do vzťahov, čím medzi nimi vznikla istá vizuálna komunikácia. Mierny úklon hlavy a úsmev smerovali k civilnejšiemu a autentickejšiemu výrazu (Portrét, 1937). Vychádzal z ateliérového fotenia, postavy včleňoval do prirodzeného prostredia krajiny, dvora či ulice. Požiadavka dokumentácie významnej udalosti ho priviedla k reportážnemu spôsobu vyjadrenia deja v sekvenciách. Bola to výzva na zmenu v pracovnom prístupe (Rodinný výlet. Okolo 1928, Siesta. Okolo 1927, Popoludnie 1939 a i.). Dochované fotografie z rodinného archívu jeho vnuka Františka sú dokladom, že sa dokázal tvorivo vysporiadať s akoukoľvek témou

Václav Feigl, Rodinný výlet, okolo 1928

Václav Feigl, Siesta, okolo 1927

Václav Feigl, Pred nemocnicou, okolo 1930

Václav Feigl bol spoločenský človek a rád svoje poznatky a skúsenosti odovzdával mladším s cieľom, aby vo fotografii pokračovali svojou cestou. Neváhal zasvätiť do fotografického remesla mladších Humenčanov Arnošta Kardoša a Ladislava Töröka, ktorých povzbudzoval k založeniu vlastných fotografických ateliérov. Takto sa v medzivojnovom období v Humennom vytvorili predpoklady pre rozvoj fenoménu fotografie nielen ako prostriedku s významom niesť informáciu, ale aj ako nositeľa sociálneho a záujmového diskurzu.

Mikuláš Aurel Keresztény (1910 Koroľovo – 1969 Litvínov)

Mikuláš Aurel Keresztény, Foto: Neznámy autor

Narodil sa v dedinke Koroľovo pri Mukačeve na Podkarpatskej Rusi. Gymnaziálne štúdiá absolvoval v Berehove a teologické v Užhorode a Prešove. Kňazskú vysviacku prijal v Katedrálnom chráme Povýšenia sv. Kríža v Užhorode (1935). V rokoch 1938 – 1950 bol kaplánom v Humennom a Sopkovciach. Jeho veľkým koníčkom bolo fotografovanie. Bol aktívnym členom fotoskupiny pri Klube slovenských turistov a lyžiarov v Humennom. V decembri 1943 sa v Humennom aj za jeho účasti uskutočnila prvá výstava fotografií slovenských fotoamatérov. Ďalšie výstavy absolvoval v Spišskej Novej Vsi, Kežmarku, v Banskej Bystrici a Bratislave. Spomienky jeho bývalých žiačok zaznamenávajú ocenenie – Zlaté jabĺčko na výstave fotografií vo Francúzsku. Keresztényho fotografie sa objavili aj v dobových kalendároch a časopise Misia. Námety nachádzal vo svojom najbližšom okolí, v krajine pri sútoku riek Laborca a Cirochy a v miestach svojho pôsobenia (Humenné, Hažín, Sopkovce, Kudlovce, Kamenica). Často fotografoval deti a mládež, ktorým venoval celý svoj apoštolát a zároveň ich zaúčal aj do tajov fotografovania. V rámci „Akcie P“ (likvidácia gréckokatolíckej cirkvi v roku 1950) ho internovali do tábora nútených prác v Novákoch, neskôr do Hlohovca a nakoniec do sústreďovacích táborov v Pezinku a Podolínci. V roku 1951 bol z Podolínca prepustený a vysídlený do Čiech. Pôsobil v Turnove ako krmič kráv a ošípaných. Následkom nešťastného pádu a operácie hlavy trpel po zvyšok života zdravotnými problémami. Jeho posledným pracovným miestom boli Chemické závody v Litvínove, kde 25. januára 1969 zomrel. Miesto jeho posledného odpočinku v spoločnom hrobe nie je známe.

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

V období medzi dvoma vojnami dominoval v slovenskej fotografii „obdiv ku krásam Slovenska“, jeho krajiny, prírody, vidieckeho človeka a jeho života. Ako hlavného predstaviteľa tohto prúdu považujeme Karola Plicku. Je známe, že Plicka ako dôsledný etnograf, fotograf, filmár robil svoje výskumy aj na severovýchode Slovenska. Dôkaz, či sa Keresztény s ním a jeho tvorbou stretol osobne, neexistuje. No spôsob fotografického videnia sveta ich v určitých náznakoch spája. Aj u Keresztényho sa stretneme s istou mierou neostrosti obrysov, difúznym svetlom a protisvetlom, ktoré dodávali fotografiám osobité „impresionistické“ čaro. To bolo mimoriadne vhodné pre fotografovanie idylických výjavov zo života vidieka. Fotografoval ľudí na poli, na lúkach, pri praní v rieke, na priedomí, pri modlitbe pred kostolom, v krojoch aj pracovných odevoch. Všetky prvky na jeho fotografiách sú presne a detailne zaznamenané. Fotografie majú silný sociálny aspekt, samotní zobrazovaní sú však vo svojom postavení vnímaní dôstojne a pokojne. Aj napriek faktu, že sa autor pri zobrazovaní dobového prostredia stretával aj s prejavmi hospodárskej krízy. Spoločenskokritický podtext vyrastá akoby z pozadia záberov. Možno aj bez priameho zámeru autora. Keresztényho humanistický obsah tvorby sprevádzal živý postreh a presvedčivé fotografické zvládnutie (svetlo, kompozícia, pohybová dynamika a zreteľná formulácia idey). V roku 1995 boli jeho fotografie sprístupnené v Užhorode. Výstava predstavovala symbolický náznak autorovho návratu do vlasti po 45 rokoch od jeho smrti.

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

Mikuláš Aurel Keresztény, Bez názvu, Nedatované

Robert Spielmann (1913 Brno – 2006 Humenné)

Robert Spielmann, Foto: Neznámy autor

Pôvodným povolaním staviteľ položil základy svojho fotografického snaženia na prelome dvadsiatych a tridsiatych rokov (1928) ešte ako študent Vyššej priemyselnej školy stavebnej v Brne. Jeho prvým aparátom bol doskový prístroj na formát 4,5 x 6 cm. Neskôr si zadovážil Leicu, vtedy ešte nový a nie veľmi používaný prístroj. Na malých plochách negatívu vytváral nielen dynamicky videné a zachytené detaily ulíc a automobilových pretekov (1929 – 1932), ale aj panoramatické mestské veduty. Po skončení štúdia našiel trvalé pracovisko na východnom Slovensku. Od roku 1938 pôsobil v stavebníctve v Humennom a v Prešove. Ani v novej životnej situácii sa nevzdal fotografie.

V Humennom sa trvale usadil v roku 1947. V čase, keď sa tu úspešne rozvinul amatérsky fotografický život. V roku 1942 sa totiž do Humenného prisťahoval bankový úradník Ladislav Galoch, ktorý sa s veľkou zanietenosťou venoval amatérskej fotografii, jej tvorivým otázkam, ale aj organizačným formám a potrebám. Už na Vianoce roku 1942 založil v meste fotoskupinu Klubu slovenských turistov a lyžiarov (KSTL), pod ktorý amatérska fotografia organizačne patrila. O rok neskôr spolu s pätnástimi členmi fotoskupiny pripravil Galoch výstavu, a to hneď celoslovenskú. V rokoch 1946, 1947 a 1952 Humenčania pripravili ďalšie celoslovenské výstavy, ktoré mali neobyčajný úspech. V roku 1947 bolo vystavených až 227 snímok z celého Slovenska. Robert Spielmann sa spočiatku venoval fotografii iba súkromne a pre potreby svojho stavebného odboru. Neskôr založil a viedol fotografické krúžky mládeže. Na celospoločenských akciách fotografie sa začal zúčastňovať od roku 1939, keď sa predstavil športovými fotografiami na súťaži „Masarykov motocyklový okruh“ v Brne. Po príchode na Slovensko v roku 1948 poslal svoje snímky na prvú celoslovenskú výstavu amatérskej fotografie KSTL vo Svite a v Piešťanoch. V roku 1949 absolvoval prvý celoštátny fotografický kurz pre vedúcich krajských inštruktorských zborov v Zleniciach pri Sázave a v roku 1954 ukončil krajské internátne školenie pre poradcov fotografie v Prešove. V roku 1958 získal v krajskej fotografickej súťaži svoju prvú cenu. Zopakoval to aj o dva roky neskôr opäť v Prešove a zároveň získal čestné uznanie v celoslovenskom kole v Bratislave. Po odchode Ladislava Galocha v roku 1958 fotoamatérsky život v Humennom utíchol. Spielmann však fotografoval a príležitostne vystavoval ďalej. V roku 1975 zásluhou metodického úseku vtedajšieho Okresného osvetového strediska v Humennom začala nová etapa fotoamatérskej činnosti v meste, ako aj v celom regióne v podobe školení, kurzov, súťaží, individuálnych a kolektívnych výstav, neskôr aj podujatí krajského, celoslovenského a medzinárodného charakteru, výmenných aktivít, na ktorých aktívne až do sklonku svojho života participoval.

Robert Spielmann, Porucha, 1931

Robert Spielmann, Generácie, 1932

Robert Spielmann, Nad roklinou, 1933

Robert Spielmann, Odpočinok, 1934

Robert Spielmann, Portrét, 1965

Fotografický vývin mal u Spielmanna niekoľko podôb. Na začiatku prijímal a s úspechom realizoval estetiku novej vecnosti s jej obľubou detailu, šikmej kompozície, podhľadu i nadhľadu (V zákrute, 1932; Akrobati, 1933; Pohľad zhora, 1933). Mnohé z týchto prvých fotografií sa počas vojny stratili. Zrejme sa v tomto období zaujímal aj o možnosti výtvarnej štylizácie snímok špeciálnymi technikami (izohélia) – napr. Turcovce, 1943. Neskôr, určite aj pod vplyvom školení, prijal dobový menej tvorivý názor, aj keď sa mu snažil vyhýbať. Napr. ateliérový manierizmus portrétov potláčal živosťou v úklone hlavy či v mimike tváre (Martina 1 – 4, 1957). V snímkach architektúry sa popri funkčne dokumentujúcej polohe prepracoval k štylizácii svetlom a svetelnými hodnotami. Dialógom svetlých a tmavých prvkov, motívov a plôch dospel k presvedčivému, svojsky originálnemu obrazovému i emotívnemu výsledku (séria snímok vŕb z rokov 1978 – 1981; Lúčka, 1983; Čaro zimy 1 – 2, 1984). Nikdy neopustil ani priestor výtvarnej fotografie, ktorej účinok často vystaval na montáži dvoch negatívov, uhlopriečkovej kompozícii, negatívnej tlači a tvrdej gradácii. Využil to hlavne na stvárnenie motívov architektúry, technických diel (Symbol priemyslu, 1980; Mrakodrap, 1981; Budovanie priemyslu, 1982), ale aj v sérii zátiší.

Robert Spielmann, Vŕby, 1981

Robert Spielmann, Ranná hmla, 1986

Robert Spielmann, Symbol priemyslu, 1980

Robert Spielmann, Mrakodrap, 1981

Robert Spielmann, Divergencia, 1981

Robert Spielmann bol nestorom slovenskej amatérskej fotografie, patril k zakladajúcim osobnostiam fotoamatérskeho hnutia v Humennom, stál pri zrode Fotoklubu Reflex a v jeho prvých rokoch (1981 – 2001) bol aj jeho predsedom. Absolvoval desiatku autorských výstav v Humennom, Košiciach, v Bratislave i poľskom Przemyśli, viac ako 30 kolektívnych výstav. V rokoch 1976 – 2005 sa pravidelne zúčastňoval postupových súťaží AMFO, kde získal množstvo ocenení. V roku 1982 sa zúčastnil medzinárodného salónu umeleckej fotografie FOTOFÓRUM Ružomberok.

V roku 1998 pri príležitosti životného jubilea 85 rokov mu bola udelená Národným osvetovým centrom v Bratislave Medaila Daniela Gabriela Licharda za celoživotnú tvorbu. Zomrel v roku 2006. Od roku 2007 regionálna postupová súťaž a výstava nesie v záhlaví jeho meno. Humenská amatérska fotografia (H/AMFO) Roberta Spielmanna s príslušným rokom.

Filip Harčarik (1945 Fričkovce – 2024 Humenné)

Filip Harčarik, Foto: Veronika Bažaliková

S Filipom Harčarikom sa spájajú začiatky aktívnej fotoamatérskej činnosti v Humennom od roku 1976. Ako stredoškolský učiteľ matematiky a fyziky, rodák z Fričkoviec v Bardejovskom okrese, sa v roku 1969 natrvalo usadil v Humennom. Po absolvovaní 4-ročného diaľkového školenia fotografie (1978 – 1981) v Humennom sa stal hlavným lektorom dvoch cyklov tohto kreatívneho edukačného programu (Humenné 1981 – 1984, Snina 1985 – 1987) pod záštitou vtedajšieho Okresného osvetového strediska v Humennom. Zámerom vzdelávacích aktivít bolo vytvoriť širšiu autorskú základňu a kvalitatívne zázemie pre rozvoj neprofesionálnej fotografie v okrese. Medzi absolventmi Harčarikovho lektorovania boli okrem iných Tomáš Leňo, Jozef Ondzik a Jozef Lauruský, ktorí doteraz obohacujú súčasnú slovenskú fotografickú scénu.

Filip Harčarik, Písomky II., Nedatované

Filip Harčarik, Písomky III., Nedatované

Filip Harčarik, Za pár dní budú dospelí, Nedatované

V rokoch 1975 – 1990 patril Harčarik k najaktívnejším autorom, účastníkom mnohých slovenských, československých i medzinárodných súťaží a výstav. V roku 1980 bol v ankete časopisu Výtvarníctvo – fotografia – film zaradený medzi desať najúspešnejších autorov na Slovensku, v roku 1981 získal Cenu ministra kultúry ČSSR v celoštátnej prehliadke, v roku 1983 hlavnú cenu v celoslovenskej súťaži fotografických cyklov a seriálov CASSOVIA FOTO, v roku 1986 prvú cenu v súťaži Zväzu slovenských fotografov. Kolektívne vystavoval okrem slovenských miest niekoľkokrát v Českej republike, USA a Austrálii. Autorsky sa predstavil v Humennom, Košiciach a Dolnom Kubíne. Publikoval v časopisoch Slovenka, Nové Slovo, Čitateľ, Čtenář, Odborár, Nedeľná pravda, Učiteľské noviny, Výtvarníctvo – fotografia – film a i. V roku 2007 Slovenská národná galéria v Bratislave vybrala kolekciu Harčarikových fotografií do rozsiahleho výstavného projektu Aurela Hrabušického a Petry Hanákovej STRATENÝ ČAS? Slovensko 1969 – 1989 v dokumentárnej fotografii. Stál pri založení fotoklubu Reflex (1981) a v rokoch 2001 – 2016 bol aj jeho predsedom.

Filip Harčarik, Pešia zóna I., Nedatované

Filip Harčarik, Pešia zóna II., Nedatované

Filip Harčarik, Pešia zóna III., Nedatované

Ťažiskovo sa venoval portrétu, krajine, dokumentu a architektúre. Harčarik sa vyjadroval v ucelených cykloch príbehov a tematických kompozícií. Motívy videl v nápaditých uhloch pohľadu s citom pre kompozíciu, výtvarnú štylizáciu, dramatickosť a svetelnú gradáciu. V zobrazovaní krajín úpravou tonality umocňoval nevšedné obrazové účinky reflektovanej reality. Jeho portréty dokumentárneho charakteru svojou autentickosťou prinášajú pravdivý obraz sveta, nepoznamenaného oficiálnou obraznosťou socialistického realizmu. Sú sociálnymi sondami v domácom regionálnom kontexte, zobrazujúce človeka v jeho prirodzenom každodennom prostredí. Konceptuálne poňatie týchto snímok je napriek svojej „minulosti“ vizuálnou hodnotou aktuálne aj dnes. Architektúra – jej detaily, zaujímavé výseky, podhľady, nadhľady, prieniky – to boli obľúbené autorove „konštrukčné“ hry so svetlom, kontrastmi línií, plôch a objemov, v ktorých hľadal a nachádzal nespočetné množstvo riešení. Fenomén fotografie – odkrývania často nezbadaného sveta vzťahov a situácií, je veľmi príťažlivý, kreatívny, obohacujúci autora i percipienta. V Harčarikovom prípade to bolo veľké dobrodružstvo, v ktorom uplatnil tvorivý potenciál, remeselné majstrovstvo a skúsenosť. Po roku 1990 napriek autorskej odmlke bol až do smrti stále tým istým nadšencom fotografie. Odovzdával a zúročoval svoje poznatky a skúsenosti v prospech fotografických záujemcov ako lektor a porotca v súťažiach, v rámci príležitostných retrospektívnych výstav a edukačných programov v regióne.

Filip Harčarik, Konštrukcie I., Nedatované

Filip Harčarik, Konštrukcie II., Nedatované

Filip Harčarik, Severná stena I., Nedatované

Filip Harčarik, Severná stena II., Nedatované

Ľudovít Hruška (1951, Križovany nad Dudváhom)

Ľudovít Hruška, Foto: Ladislav Haz

Rodák z obce v okrese Trnava vyrastal v Trebišove. Po absolvovaní SVŠ odišiel do Bratislavy, kde absolvoval nadstavbové štúdium v odbore obsluha a programovanie výpočtovej techniky. V roku 1977 sa pracovne i rodinne natrvalo presťahoval do Humenného. V rokoch 1977 – 1991 pracoval ako programátor v n. p. Chemkostav a od roku 1991 do 2011 bol správcom počítačovej siete Mestského úradu v Humennom.

Ľudovít Hruška, Jeseň života, 2009

K fotografovaniu v útlom detstve ho, ako aj jeho bratov, priviedol otec. Z príležitostnej záľuby, keď na jej začiatku bolo najmä očarenie z fotografickej techniky a procesu vzniku čiernobielej fotografie, sa stal celoživotný záujem. Po príchode do Humenného začal fotografovať na diafilmy a po zariadení vlastnej fotokomory sa venoval čiernobielej fotografii. Na fotografickom dianí v Humennom sa podieľa od začiatku 80. rokov vstupom do fotoklubu Reflex. V rokoch 1981 – 1984 navštevoval fotografický vzdelávací program Diaľkovej školy fotografie, ktorého hlavným lektorom bol Filip Harčarik. Edukačný prínos naštartoval Hruškov tvorivý proces smerom k ideovému obsahu fotografie, hľadaniu a nachádzaniu vlastných tém a im adekvátnych spôsobov vyjadrenia (šport, koncerty, príroda, zátišia atď.). Do roku 1989 pracoval výlučne s analógovým čiernobielym procesom. V roku 2002 začal fotografovať digitálnym fotoaparátom a do popredia jeho záujmu sa dostala farba. Absolvoval celý rad odborných seminárov, fotografických workshopov (2006 – 2015) v Humennom, Bardejove, Leviciach, Ružomberku, v poľskom Krosne, maďarskom Egeri i ukrajinskom Užhorode. Fotografické výsledky rád konfrontuje v postupových i tematických súťažiach a výstavných projektoch (Strom Ružomberok, Fotofórum Ružomberok, Doprava Žilina, Slovensko moje v Banskej Bystrici, Bardaf a medzinárodnom podujatí Al-Thani Awards Photography Competition). Jeho fotografie boli pravidelne vystavované v celoštátnych postupových súťažiach AMFO. Absolvoval autorské výstavy v kultúrnych zariadeniach Humenného, Bardejova a v maďarskom Egeri. Kolektívne sa predstavil v Leviciach, Krosne, Snine a Košiciach.

Ľudovít Hruška, Ukrajina, 2009

Ľudovít Hruška, Železničné priecestie I.-III., Nedatované

Ľudovít Hruška, Mátrai I.-III., 2010

Rád sa venuje témam prírody, krajiny a jej detailom (Detaily, 2005; Útek z Alcatrazu, 2013 a i.). V architektúre vyhľadáva konštrukčné detaily (Labyrint 1 – 3, 2012) alebo atmosféru daného okamihu vo zvolenom priestore (Nočné impresie 1 – 3, 2009). Zaujímajú ho industriálne motívy a úlohy ľudskej práce v nich (Mátrai 1 – 3, 2010), témy vzťahu krajiny a človeka (Železničné priecestie, 2007; Ukrajina, 2009 a i.) a sociálne témy (Jeseň života 1 – 3, 2009). V tvorbe uplatňuje zmysel pre harmóniu farieb, kompozičný rytmus a obrazovú skratku (Koniec 1 – 3, 2016). Snímky štylizuje výberom niekedy aj širokouhlej optiky a úpravou tonálnych a farebných hodnôt. Často pracuje v rámci tematických celkov.

Ľudovít Hruška, Labyrint I., 2012

Ľudovít Hruška, Labyrint II., 2012

Ľudovít Hruška, Labyrint III., 2012

Ján Miško (1953, Bruntál)

Ján Miško, Foto: Neznámy autor

Narodil sa na Morave. Ešte v tom istom roku sa rodina presťahovala na východ Slovenska. Povolaním propagačný grafik, programovo sa venuje kreatívnym činnostiam celý život. A to súčasne vo viacerých odboroch vizuálnej tvorby – fotografii, kresbe, voľnej i úžitkovej grafike, filme, monumentálnych výtvarných technikách, v priestorových výtvarných riešeniach divadelných scén, folklórnych javísk alebo v realizáciách kultúrnych a spoločenských interiérov. V jeho návrhu a realizácii bola riešená výstavná sieň (dnes už bývalého) Vihorlatského osvetového strediska v Humennom, ktorá svojou variabilitou a závesným systémom poskytovala rozmanité výstavné koncepty. Bola stálym výstavným priestorom pre fotografické podujatia v rokoch 1981 – 2016. Do aktivizácie fotoamatérskeho hnutia v Humennom sa zapojil od jeho začiatkov v roku 1975. Do tvorby priniesol výrazný výtvarný aspekt, získaný aj vďaka výtvarnému vzdelaniu. To malo dôležitý vplyv na prebúdzajúcu sa a formujúcu fotografickú základňu v okrese. Bol prvým autorom, ktorý získal v regióne ocenenie z celoštátnej súťaže a výstavy AMFO 1976, v tom čase realizovanej v Martine. Ocenená bola fotografia s názvom Retrospektíva. Aj ďalšie ročníky postupovej súťaže zhruba do roku 1984 mu priniesli umiestnenia. Ján Miško patrí k zakladajúcim členom fotoklubu Reflex, pre ktorý vytvoril logo a podieľal sa na realizáciách viacerých fotografických výstav, na ktorých aj autorsky participoval. Aj keď iné výtvarné aktivity postupne vytlačili fotografovanie do úzadia, sporadicky sa k nemu vracia. Jeho vizuálny cit, zmysel pre kompozičné riešenia, obsahovú i formálnu skratku výpovede, sú vždy cennými radami pre fotografických nadšencov.

Ján Miško, Portrét Jána Kalixa, 1978

Ján Miško, Hrnčiar Ján Halamka, 1980

Ján Miško, Portrét z Oravy, 1982

V osobnom vyjadrení inklinuje najviac k portrétu, v ktorom podniká psychologickú sondu zobrazovaného, pričom nechýba ľudský obsah záberu (Ján Kalix, 1978; Režisér, 1981; Hrnčiar Ján Halamka, 1980; Portrét z Oravy, 1982). V ďalších portrétoch volí dvojexpozíciu alebo montáž, aby docielil viacvrstevnosť a priniesol do statického obrazu pohyb. Pohybuje sa v priestore dokumentu štylizovaným, len miernym skontrastnením tonality (Premeny 1 – 3, 1979). Túto metódu, využijúc pritom aj širokouhlý objektív, je vidieť aj na fotografiách z roku 1976 – Nádvorie 1, 2. V tom istom roku vzniká aj prvá ocenená snímka humenského autora na celoštátnom podujatí Retrospektíva. Zmysel pre výtvarnú štylizáciu a úspornú kompozíciu uplatnil v sérii Kamene z roku 1979. Rozvíjanie príbehov, ktoré nadobudol v práci s animovaným filmom, mu pomohlo aj v reportážnych fotografických sériách, napr. Jeseň z roku 1979 či Guľky z roku 1980. Obom dominuje svet hier detí, ktorý dnes, uprostred počítačového pretlaku, sa akoby pre súčasnú generáciu navždy stratil.

Ján Miško, Premeny I., 1979

Ján Miško, Premeny II., 1979

Ján Miško, Nádvorie I., 1976

Ján Miško, Nádvorie II., 1976

Ján Miško, Retrospektíva, 1976

Ján Miško, Kamene II., 1979

Ján Miško, Kamene III., 1979

Jozef Lauruský (1953, Ruské)

Jozef Lauruský, Foto: Tomáš Leňo

Tento rodák z dnes už zaniknutej obce Ruské v Sninskom okrese sa fotografovaniu venuje už od svojich dvanástich rokov, keď mu otec kúpil prvý fotoaparát značky Pionier. O fotografiu sa začal vážnejšie zaujímať v roku 1972 po nástupe na základnú vojenskú službu. V rokoch 1980 – 1983 absolvoval Diaľkovú školu fotografie pri vtedajšom Okresnom osvetovom stredisku v Humennom, ktorej hlavným lektorom bol Filip Harčarik. V tom čase sa Lauruský stal členom fotoklubu Reflex. Dvadsať rokov pracoval ako automechanik v štátnom podniku Chemkostav v Humennom. V roku 1988 nastúpil na pozíciu fotoreportéra vo Výrobnom družstve Pleta v Prešove. V spolupráci s týmto družstvom v roku 1990 otvoril v Humennom prvý súkromný fotoateliér a minilab. V roku 1996 sa osamostatnil založením vlastného minilabu. V roku 2014 odišiel do dôchodku. Žije a tvorí v Humennom. V druhej polovici deväťdesiatych rokov sa stal členom medzinárodného fotoklubu Black & White. Lauruského tvorba je bohato zastúpená portrétmi, krajinou a dokumentami v sólových fotografiách alebo v tematických celkoch. Zúčastnil sa niekoľkých medzinárodných plenérov, samostatne vystavoval na Slovensku i v zahraničí. Jeho fotografie boli vystavené v rámci projektu Unofficial (2008) Lucie Nimcovej v Open Gallery v Bratislave, výstavy Stratený čas? Slovensko 1969 – 1989 v dokumentárnej fotografii (2007, SNG, Bratislava), Rusíni (2012, Dvorana Ministerstva kultúry, Bratislava), Profily (2010, Eger, Maďarsko), Starina – voda viery (2019, Kaštieľ Snina) a i.

Významnú súčasť Lauruského tvorby tvoria dlhodobé projekty. Moji rodáci – celoživotný projekt o histórii, živote, presídľovaní a návratov do rodnej obce Ruské; Cesta – projekt z tradície a života pravoslávnej cirkvi na Slovensku; Chemkostaváci – príbeh významného stavebného podniku v bývalom Československu cez prizmu autora ako jeho dlhoročného zamestnanca; Architektúra – hľadanie estetiky detailov a celkov architektonických diel; Vernisáže – cyklus reportáží z rôznych podujatí; Portréty – psychologická sonda zobrazovaných; Artefakty vojny – výskumný koncept, v ktorom sa autor zaoberá dokumentovaním rekonštrukcií bojových operácií, zvyškov dobových zbraní a munície v Prešovskom kraji, a projekt Krajina rozdelený do tematických celkov: Strom, Voda, Tráva, Kameň. V posledných rokoch sa autor venuje aj počítačovej grafike, v ktorej spája fotografiu s kresbou, vytvárajúc pritom nové esteticky pôsobivé kombinácie.

Pozoruhodným projektom v jeho tvorbe predstavuje cyklus Pohľad z môjho okna – 47-ročné pozorovanie a mapovanie života, krajiny a ľudí vo všetkých časových a ročných obdobiach z okna na dvanástom poschodí autorovho bytu. Nezvyklé uhly snímania, neustále zmeny, odohrávajúce sa v „panoráme“ možností snímania (na chodníku, okolo rieky a na rieke, krajina v pozadí, atmosférické premeny počasia...), umocnené svojráznym videním a vizuálnou kultiváciou, fotografickou skúsenosťou, trpezlivosťou a pripravenosťou aktuálne zachytiť nevšednosť okamžiku, dokladujú originálny autorský koncept. Rozsiahly súbor fotografií nás presviedča o fakte, že aj v zdanlivo monotónnej téme či v nepovšimnutom okolí citlivé oko fotografa zachytí nielen jeho dokumentárnu podobu, ale aj esteticky účinnú „novú realitu“. Autor rád poznamenáva, že za zaujímavou fotografiou nemusí cestovať do exotických krajín. Pohľad z môjho okna je časovozberným výskumom „výseku“ prostredia, ktorým prebehli rôzne spoločenské a dejinné zmeny, v dôsledku ktorých sa menilo aj autorom skúmané prostredie v okolí jeho bytu.

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 1983

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 1987

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 1977

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 1987

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 2010

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 2016

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 2009

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 2010

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 2011

Jozef Lauruský, Pohlad z môjho okna, 2015

– – –

DOKUMEN MAGAZÍN je neziskový projekt, ktorý žije fotografiou. Ak nás chcete podporiť, môžete tak spraviť jednorazovo alebo pravidelným darom cez darcovský portál DARUJME.sk. Ďakujeme!